Για τους μικρούς μας ασθενείς

Ανώδυνες θεραπείες για την προστασία των ευαίσθητων δοντιών Οι οδοντιατρικές ανάγκες των μικρών ασθενών, διαμορφώνονται και μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία τους. Η σωστή αντιμετώπιση του μικρού ασθενή είναι σημαντική για τη συμπεριφορά που θα έχει στο μέλλον σχετικά με την υγεία των δοντιών του. Στο οδοντιατρείο μας νοιαζόμαστε πολύ για την εικόνα που διαμορφώνουν τα παιδιά για τον οδοντίατρο και μπορούμε να προσφέρουμε ανώδυνες θεραπείες για την προστασία των ευαίσθητων δοντιών τους. Ειδικά διαμορφωμένος χώρος στην αίθουσα αναμονής, προσφέρει ευχάριστες στιγμές πριν το ραντεβού, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρέχονται δυνατότητες ψυχαγωγίας.

Τι συμβαίνει στα παιδικά δόντια;

Οι οδοντιατρικές ανάγκες των μικρών ασθενών, διαμορφώνονται και μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία τους. Η εκμάθηση και τήρηση σωστού προγράμματος στοματικής υγιεινής αποτελεί προτεραιότητά μας από πολύ μικρές ηλικίες. Πώς βουρτσίζουν τα παιδιά τα δόντια τους; Κατά τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, παρακολουθείται η φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών, των μαλακών ιστών και των σκελετικών στοιχείων των γνάθων, διδάσκεται η σωστή στοματική υγιεινή, ελέγχονται οι διαιτητικές συνήθειες και ανιχνεύονται τυχόν βλάβες των οδοντικών δομών. Περίπου στην ηλικία των 4,5-5 ετών, γίνεται καθαρισμός και φθορίωση για την ενδυνάμωση των δοντιών και μετά την ηλικία των 7 ετών που έχουμε την ανατολή των πρώτων γομφίων κάλυψη των μασητικών επιφανειών με προληπτικές εμφράξεις, τα γνωστά sealants. Στην ηλικία της μικτής οδοντοφυΐας (6 – 12 ετών), όπου συνυπάρχουν νεογιλά και μόνιμα δόντια, μπορεί να γίνει μία ορθοδοντική εκτίμηση και έγκαιρη πρόληψη τυχόν ανωμαλιών, ενέργεια που συνεπάγεται σε μείωση της μετέπειτα ταλαιπωρίας για τον μικρό ασθενή, και οικονομία χρόνου και δαπανών. Περιπτώσεις οδοντιατρικού επείγοντος στην παιδοδοντιατρική αποτελούν τα οδοντικά τραύματα και τα αποστήματα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, καταστάσεις που μπορούν να απασχολήσουν έναν έφηβο αποτελεί η ουλίτιδα που επηρεάζεται από τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν φυσιολογικά, τυχόν ανάγκες για ορθοδοντική θεραπεία ή και σπάνιες περιπτώσεις ενοχλήσεις που σχετίζονται με τους φρονιμίτες.

Προληπτικές εμφράξεις (sealants)

Μέθοδος κάλυψης της μασητικής επιφάνειας των μόνιμων δοντιών, μόλις αυτά ανατείλουν στη στοματική κοιλότητα, με σκοπό την προστασία τους από την τερηδόνα. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε παιδιά των οποίων τα δόντια παρουσιάζουν βαθιές αύλακες. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και απαιτεί λίγα λεπτά. Οι επανέλεγχοι τους γίνονται κατά τη διάρκεια του ετήσιου καθαρισμού και είναι πολύ σημαντικοί για τη μακροβιότητά τους.

Φθορίωση

Το φθόριο αυξάνει την αντίσταση των δοντιών στην προσβολή τους από την τερηδόνα, ενδυναμώνει τη δομή τους και επουλώνει αρχόμενες βλάβες. Η φθορίωση ενδείκνυται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω και επαναλαμβάνεται 1 ή 2 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις ατομικές στοματικές ανάγκες. Σε περιπτώσεις υψηλού τερηδονικού κινδύνου, φθορίωση μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες και με συχνότερες επαναλήψεις. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ευχάριστη. Μετά τη φθορίωση αποφεύγεται η κατανάλωση νερού και τροφών για 30 λεπτά.

Πολφοτομή

Πρόκειται για απονεύρωση των νεογιλών δοντιών και πραγματοποιείται όπως και στους ενήλικες όταν ο πολφός των δοντιών έχει μολυνθεί. Ανάλογα με την επέκταση της φλεγμονής, μετά τη διάνοιξη του δοντιού, καθαρίζεται το σηπτικό περιεχόμενο με φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια εμφράσονται ερμητικά με υλικά ειδικά για νεογιλά δόντια. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το στάδιο ανάπτυξης των μόνιμων δοντιών.

Εξαγωγή νεογιλών δοντιών

Παρόλο που τα νεογιλά δόντια «φεύγουν» μόνα τους, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμη η εξαγωγή τους από τον οδοντίατρο. Έτσι τα νεογιλά δόντια αφαιρούνται όταν είναι υπερβολικά κατεστραμμένα, σε περίπτωση κατάγματος μετά από τραύμα, όταν παραμένουν περισσότερο από το φυσιολογικό και όταν παρεμποδίζουν τη σωστή ανατολή του μόνιμου διάδοχου δοντιού. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ιδιαίτερα απλή και ανώδυνη λόγω των μικρών και συχνά αποροφημένων ριζών και της ανατομίας τους.

Προληπτική Ορθοδοντική

Σημεία ορθοδοντικών ανωμαλιών μπορεί να εκδηλωθούν νωρίς στο στόμα του παιδιού, όπως για παράδειγμα αραιοδοντία, συνωστισμός, στενή υπερώα λόγω στοματικής αναπνοής κλπ και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα, εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές συνθήκες και την ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος. Έτσι μπορεί να μειωθεί ο χρόνος της ορθοδοντικής θεραπείας, να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία σε μεγαλύτερη ηλικία ή να αποφευχθεί εντελώς η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια. Παράλληλα, συνήθειες όπως το πιπίλισμα του δαχτύλου κ.ά. μπορούν να ανιχνευθούν και να προληφθούν, περιορίζοντας τις βλαπτικές συνέπειες που αυτές έχουν στην ανάπτυξη των οστών του σπλαγχικού κρανίου. Τέλος, εξαγωγές νεογιλών δοντιών πολύ νωρίς, δημιουργούν κενά, τα οποία εάν αφεθούν θα καταληφθούν από τα γειτονικά δόντια, και δεν θα επιτρέψουν στα μόνιμα διάδοχα δόντια να ανατείλουν φυσιολογικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τοποθετούνται συσκευές διατήρησης χώρου, που συνήθως είναι ακίνητες συσκευές, συγκολλημένες στα δόντια ή σε μεγαλύτερα κενά κινητά μηχανήματα σαν «μασελάκια», και παρακολουθούνται μέχρι την ηλικία φυσιολογικής ανατολής του μόνιμου δοντιού.

Χαλινεκτομή

Σε περιπτώσεις χαμηλής έκφυσης του χαλινού, λόγω της έλξης που αυτός ασκεί στα ούλα, παρατηρείται συχνά απογύμνωση της ρίζας του δοντιού, δημιουργώντας προβλήματα υπερευαισθησίας, αισθητικά και περιοδοντικά προβλήματα αλλά και κίνδυνος απώλειας του δοντιού λόγω αυξημένης κινητικότητας. Ένας εξεσημασμένος χειλικός χαλινός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία αραιοδοντίας στα παιδιά, ανάμεσα στους δύο κεντρικούς τομείς, και θα πρέπει να αφαιρείται σε ηλικία 12-13 ετών. Επιπλέον ένας κοντός γλωσσικός χαλινός, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δυσγλωττίας, άρθρωσης ή και κατάποσης, λόγω της μειωμένης ελευθερίας κινήσεων που επιτρέπει στη γλώσσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται εκτομή του προβληματικού χαλινού. Η επέμβαση είναι σύντομη και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται ράμματα καθώς η επέμβαση γίνεται με καυτηριασμό και όχι με αποκοπή του χαλινού χειρουργικά. Συνήθως δεν χρειάζεται λήψη αντιβίωσης, και τηρούμενων των μετεπεμβατικών οδηγιών, η επούλωση γίνεται γρήγορα και ανώδυνα.