Logo

Location ΙΑΤΡΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Φανερωμένης 14 (Μετρό Χολαργού) - 15561

Τηλέφωνα Επικοινωνίας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210 6513785 - 210 6546650

Ορθοδοντική

H ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία έχει σκοπό την

ευθυγράμμιση των στραβών δοντιών

departments-bg

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία έχει σκοπό την ευθυγράμμιση των στραβών δοντιών καθώς επίσης και τη θεραπεία κάθε δυσλειτουργίας της σύγκλεισης και της θέσης των γνάθων.

Ορθοδοντικός ονομάζεται ο οδοντίατρος ο οποίος έχει ολοκληρώσει στο εξωτερικό η και στην Ελλάδα, ένα μεταπτυχιακό 3ετές τουλάχιστον πρόγραμμα εξειδίκευσης, το οποίο του δίνει την ιδιότητα του ΕΙΔΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΥ. Στη χώρα μας αρκετοί γενικοί οδοντίατροι ασκούν την ορθοδοντική, χωρίς να έχουν αποκτήσει την ειδικότητα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψήφιους ασθενείς, ώστε να απευθύνονται στον ΕΙΔΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ.

Η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνει σχετικά νωρίς, σε ηλικία περίπου των 6 ετών. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα υπάρξει κάποια ορθοδοντική παρέμβαση. Τις περισσότερες φορές ο ιατρός απλά θα ενημερώσει τους γονείς και τα παιδιά και θα δώσει ραντεβού σε ένα χρόνο, για τον επανέλεγχο. Σκοπός του Ορθοδοντικού είναι να αποφύγει τις χρονοβόρες ορθοδοντικές θεραπείες. Στις μέρες μας βλέπουμε πολύ συχνά πολλά παιδιά να ξεκινούν τα σιδεράκια σε μικρές ηλικίες και να ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια. Μια μέση ορθοδοντική θεραπεία κρατά 2 περίπου χρόνια.

Όλες οι ορθοδοντικές ανωμαλίες δεν είναι ίδιες. Εάν υπάρχει ένα σκελετικό πρόβλημα δηλαδή η άνω ή κάτω γνάθος είναι πολύ μπροστά ή πολύ πίσω και το παιδί είναι έως 11 το πολύ χρονών, μπορεί να ξεκινήσει μια ορθοδοντική θεραπεία με κάποιο εξωστοματικό μηχάνημα ή κάποιον άλλο κινητό μηχανισμό. Σε μικρά ορθοδοντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν κάποιες μέθοδοι, όπου τα δόντια ισιώνουν με τη διαδοχική χρησιμοποίηση θερμοσχηματιζόμενων διαφανών ναρθήκων (Μέθοδος Invisalign, Clear Aligner, Orthocaps κλπ). Εάν ο ασθενής έχει στραβά δόντια τότε θα βάλει κολλητά σιδεράκια. Τα σιδεράκια αυτά μπορεί να είναι μεταλλικά ή διαφανή, τοποθετημένα στις εξωτερικές ή στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Η τελευταία επιλογή θεραπείας ονομάζεται γλωσσική τεχνική.

Ορθοδοντική Παιδιών

Όσο πιο νωρίς το παιδί κάνει τον έλεγχό του σε ένα ορθοδοντικό ιατρείο, τόσο και πιο λίγες πιθανότητες έχει για μια χρονοβόρα ορθοδοντική θεραπεία.

Οι τρόποι θεραπείας οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο ιατρείο μας είναι ανάλογοι με τον τύπο της οδοντικής ανωμαλίας.

Ένας νέος ασθενής μπορεί να θεραπευθεί απλά και μόνο με ένα μασελάκι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ή πάλι να χρειαστεί να βάλει μεταλλικά ή διαφανή σιδεράκια για δύο περίπου χρόνια.

Ορθοδοντική με Νάρθηκες

Απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες ασθενείς οι οποίοι έχουν ένα μικρό ορθοδοντικό πρόβλημα ή δε θέλουν να βάλουν κολλητά σιδεράκια.

Οι υποψήφιοι φορούν τα διάφανα ναρθηκάκια τους 20-22 ώρες την ημέρα και τα αλλάζουν σε τακτά διαστήματα, ανάλογα με την εξέλιξη της θεραπείας.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής είναι πολύ ικανοποιητική.

departments-bg

Ορθοδοντική Ενηλίκων

ΟΧΙ όπως και η προστομιακή ορθοδοντική έτσι και η γλωσσική απευθύνεται σε κάθε ασθενή που έχει ανάγκη ορθοδοντικής.

ΝΑΙ. Απλά για τον Ορθοδοντικό με μικρή εμπειρία στα εσωτερικά σιδεράκια καλό είναι να μην ξεκινά περίπλοκα περιστατικά, όπως αυτά με αυξημένο κάτω πρόσθιο ύψος προσώπου, ασύμμετρων εξαγωγών δοντιών κ.λ.π.

ΟΧΙ. Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν πιο αισθητική θεραπεία, αποφεύγοντας κάθε προστομιακή συγκόλληση μεταλλικών αγκυλίων, τουλάχιστον στα μπροστινά δόντια.

ΟΧΙ. Η διάρκεια είναι η ίδια με αυτή των εξωτερικών. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις είναι μικρότερη (σε περιπτώσεις υπερσύγλεισης). Πάντως η μέση διάρκεια δεν υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

ΟΧΙ. Μελέτες μας (ESLO June 2002 Berlin; Lecture 26,page56) έδειξαν ότι οι αποκολλήσεις των αγκυλίων είναι λιγότερες στα εσωτερικά σιδεράκια. Η εξέλιξη της τεχνικής αυτής τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, με αποτελέσματα ισάξια της προστομιακής. Δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς να ισιώσουν τα δόντια τους εντελώς διακριτικά. Έχοντας περάσει στα αρχικά της στάδια μια αμφισβήτηση, αρχίζει σιγά-σιγά να εδραιώνεται. Όλο και περισσότεροι Ορθοδοντικοί σε ολόκληρο τον κόσμο προτείνουν στους ασθενείς τους τα εσωτερικά σιδεράκια.

Βεβαίως ΝΑΙ, κάθε ορθοδοντικός μπορεί να προτείνει στους ασθενείς του τη θεραπεία με εσωτερικά σιδεράκια, αρκεί να διαθέτει λίγη εμπειρία. Υπάρχουν δε σε λίγα πανεπιστήμια στον κόσμο εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα με αποκλειστικό αντικείμενο τη γλωσσική ορθοδοντική. Ο κύριος Καναρέλης είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει το 2000-2002 στο Παρίσι V μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσική τεχνική, όπου από το 2003 έως σήμερα είναι Καθηγητής.

Βεβαίως ΝΑΙ, κάθε ορθοδοντικός μπορεί να προτείνει στους ασθενείς του τη θεραπεία με εσωτερικά σιδεράκια, αρκεί να διαθέτει λίγη εμπειρία. Υπάρχουν δε σε λίγα πανεπιστήμια στον κόσμο εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα με αποκλειστικό αντικείμενο τη γλωσσική ορθοδοντική. Ο κύριος Καναρέλης είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει το 2000-2002 στο Παρίσι V μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσική τεχνική, όπου από το 2003 έως σήμερα είναι Καθηγητής.